Muziek |
Achtergrond

Tevreden gebruikers

Van der Spek, Odemira, Portugal

geplaatst: Broncorrector 520
Afbeelding van Van der Spek, Odemira, Portugal

De medicijnen staan nu in de kast te bederven en nog steeds worden de koeien iedere lactatie beter

Ik wil beginnen met de tijd dat we nog geen Broncorrector hadden, dat is zeker net zo interessant. We zijn 23 jaar geleden naar Portugal verhuisd en daar begonnen als bedrijfsleider op een melkveebedrijf. Dat voelde gelijk van het begin af aan al anders aan als dat we gewend waren. Ik was hoge producties gewend en weinig gezondheids problemen. Hier echter stapelde de problemen zich vanaf de eerste dag gelijk al op, in het eerste jaar 20% uitval, wel veelliters maar zeer lage gehalten, soms minder als 3% vet. Van alles geprobeerd, maar op het eind hebben we 'het klimaat' de schuld maar gegeven.

Na een paar jaar konden we voor onszelf beginnen maar het was toen wel duidelijk dat het anders moest. We hebben toen Fleckvieh koeien gekocht en zijn gaan kruisen (flv-mrij-mon). Dat heeft een aantal jaren aardig gedraaid totdat we ergens in 2002 een aardbevinkje kregen. Hierna ging het snel achteruit met de koeien. Slecht de melkstal in willen,lastig met melken,niet goed de melk laten schieten,veel uierontstekingen, hoog celgetal +800.000 en veel minder melk. Op een gegeven moment gaven ze nog 15 liter terwijl er voor 25 aan het voerhek lag. Deskundigen erbij, ze konden er met z'n allen niks aan doen. Bodem-, water, voer-, bloedonderzoeken, het enigste wat daaruit kwam, was dat de koeien binnen 2 maanden resistent waren voor de medicijnen waar ze eerst gevoelig voor waren.

Jaren aan het zoeken geweest, totdat er een watermonster terug kwam waarin straling gevonden was. Het volgende monster specifiek op straling laten controleren en ja hoor, 3x de toegestane limiet. Straling op Google ingetikt en dan komt gelijk de Broncorrector boven. Henk Pauw gebeld, die ging met zijn wichelroede aan de gang en voelde een sterke straling, volgens hem veroorzaakt door verscheidene storende lagen en een breuklijn in de aardkorst hier vlakbij. Hij gaf als advies om een sterke Broncorrector te plaatsen, sterker dan voor onze oppervlakte nodig was.

Zogezegd zogedaan, Broncorrector ingegraven maar de eerste 2 maanden waren desastreus, 12 liter gemiddeld en een celgetal wat opliep naar de 1,2 miljoen! Maar daarna ging het iedere maand beter, beetje bij beetje verdwenen alle problemen en met 1 jaar zat het celgetal op 250.000. De medicijnen staan nu in de kast te bederven en nog steeds worden de koeien iedere lactatie beter. Ook zie ik verschil in de bodemstructuur. Mijn buurrnan heeft mais staan, gedeeltelijk onder de Broncorrector en gedeeltelijk erbuiten. Bij het gedeelte wat er binnen staat is de mais duidelijk hoger en egaler met misschien wel en opbrengstverschil van meer dan 15 %. Al met al zijn de problemen hier aardig opgelost, maar nu zijn we weer een verhuizing aan het plannen en het eerste ding wat meegaat is die Broncorrector. Aldert van der Spek, Odemira, Portugal