Muziek |
Achtergrond

Tevreden gebruikers

Jan van Casteren

geplaatst: Broncorrector 520
Afbeelding van Jan van Casteren

Onze ervaring met de “wonderbuis”.

Na jaren gemakkelijk en goed boeren waren we in 2002 weer uit de stal gegroeid. De stal van 1973 was veel te vol en de melkstal te klein en door grond aankoop was verdere groei mogelijk. De stal werd breder gemaakt waarin ook een nieuwe melkstal (2x12 zij aan zij, rapid exit) paste. De bovenbouw werd vervangen en hoger. In deze nieuwe stal was er ruimte voor 50 boxen extra.

Met een gezonde veestapel was het koppel koeien in 2 jaar met 50 toegenomen tot 180 melkkoeien en steeg de melkproductie met 1000 liter per koe. Maar in 2006 werd alles een beetje moeilijker en de weerstand van de koeien ging hard achteruit. In 2007 steeg het percentage kalversterfte naar 25%, het celgetal naar 400.000. Daarnaast kregen we steeds meer extreem slappe koeien. In sept. 2007 toonde de test BVD aan bij 5 koeien. We waren blij dat we de oorzaak hadden gevonden en zouden bij het ruimen van de BVD dragers weer een gezonde veestapel krijgen.

Na een lichte verbetering waren de problemen een jaar later echter nog groter geworden. Veel uierontsteking, magere koeien, doffe en open haren en meerdere vaarzen die we oxytocine spoten bij het melken, dit waren de problemen in de melkveestal. Veel adviseurs, mineralen, medicijnen, poeders en drankjes gaven geen verbetering. In de andere stallen waar jongvee en de droge koeien stonden waren de dieren veel mooier om te zien. Dit toonde aan dat het probleem in de stal moest zitten en werd er al gedacht aan stroom of straling. Betere aarding van de stal en een aardpen bij iedere drinkbad gaf echter ook geen resultaat.

In maart 2009 las ik een artikel over wateraders en straling in de stal en Henk Pauw schetste een beeld wat overeen kwam met onze koeien. Meteen heb ik met Henk Pauw gebeld en hij voelde via Google Earth dat ik een grote waterader onder de stal zou hebben. Het is dat Henk Pauw ook boer was geweest en het advies nog niets koste anders had ik de telefoon er zeker weer opgegooid, zo ongeloofwaardig kwam het bij mij over. Maar toch meteen een grote broncorrector (520) besteld omdat we twee jaar garantie op goede werking zouden krijgen (80% geld terug als wij er niet in geloofden).

Twee weken later is de broncorrector geplaatst. Nadat hij een grote waterader onder het nieuwe gedeelte van de stal vond en die liep ook nog onder de melkstal door. Ik werd ondertussen wel uitgelachen door mijn medewerker maar “een kat in het nauw maakt rare sprongen.” Binnen een paar weken was duidelijk resultaat te zien, koeien waren stil in de melkstal, liepen vlot binnen, koeien die weer blinken en ze begonnen weer te groeien. Het celgetal zakte weer naar de 200.000 en de vruchtbaarheid werd weer beter.

In november worden de koeien weer slechter en wordt de Gezondheidsdienst weer ingeschakeld. Koeien worden op alles onderzocht, maar de mest en bloed uitslagen zijn goed. Met een bedrijfsbezoek van de Gezondheidsdienst worden ook geen zichtbare ziektes gevonden en wordt er weer aan de weerstand van de koeien getwijfeld. Bertie Houwers weer gebeld en die meet bij een bedrijfsbezoek geen werking van de broncorrector, hij snapt het niet en Bertie wil hem dan maar verplaatsen. Dan ziet hij bij de broncorrector 4 ijzeren prikpaaltjes staan die ik had neergezet bij het sloten maaien ter bescherming. Hij trek de paaltjes eruit en meet dan weer een goeie werking.

In de week erop zagen we nog een snellere verbetering van de koeien dan de keren ervoor. Alles bij elkaar zijn wij nu overtuigd dat de broncorrector bij ons op de boerderij veel goeds betekent voor de koeien. Ik blijf het een sterk verhaal vinden en kan het niet verklaren, maar de koeien laten het ons duidelijk zien. Bertie Houwers met zijn boeren verstand en ervaring met daarbij de garantie van geld terug bij geen verbetering hebben mij doen besluiten om de corrector te plaatsen. Mensen van de broncorrector, ik snap er niks van maar toch mijn grote dank naar jullie. Bij ons is het weer lekker boeren en wij hebben weer plezier in ons werk.
Met vriendelijke groet, Jan van Casteren, Wilhelminalaan 60, Wijchen